Durf te vragen!

Gaat er ook wel eens iets mis met studenten?

Uiteraard. (B)engeltjes bestaan niet...ChoiceforChildren gaan ook puberen, worden tienermoeder of erger, raken we kwijt. Net als alle kinderen zijn ze opstandig, boos, blij, verliefd, leergierig en afhankelijk van volwassenen. Met de meesten houden we contact en hopen we dat we ze naar vermogen zo goed mogelijk hebben kunnen assisteren door ze een goede opleiding te geven. Hoe kort die soms ook is omdat niet iedereen de opleiding kan afmaken. Gelukkig ronden de meeste ChoiceforChildren hun opleiding af en nemen ze een diploma mee naar huis. Hoe dan ook. Kennis is macht. Education is freedom. En ieder jaar goed onderwijs telt.

Hoe selecteren jullie nieuwe kinderen?

Nieuwe aanmeldingen komen bij ons binnen via onze contactpersonen en de scholen waar we mee samenwerken in Uganda en Zuid-Sudan. Afhankelijk van ons budget en de samenstelling van de kinderen in het fonds kiezen we op basis van motivatie en achtergrond.Dat doen we altijd nadat de verstrekte gegevens zijn gecheckt.

 

We proberen altijd zoveel mogelijk meisjes toe te laten en die zolang mogelijk te laten studeren. Maar helaas is het met meisjes een stuk lastiger dan met jongens. Meisjes worden vaak vroegtijdig van school gehaald, raken zwanger of worden op een bepaalde leeftijd opgezadeld met de zorg voor een gezin.

Bij meisjes telt ieder jaar onderwijs.

Komt het geld wel goed terecht?

Ja, de grootste kostenpost zijn de bedragen voor schoolgeld en die worden direct overgemaakt naar de scholen. Er zijn geen tussenpersonen die hier iets af kunnen halen. Onze medewerkers in Kampala krijgen een vast budget voor zaken die de school niet betaald zoals vervoer, kleding en medische kosten.

Betalen jullie iemand salaris?

Niet in Nederland, wel in Uganda. Onze Ugandese medewerkers doen veel voor ons en  CfC geeft ze een kleine vergoeding. Zo worden ze niet afhankelijk van ons salaris maar krijgen ze wel iets voor al het werk dat ze voor ons doen.

CfC is een stichting van en door vrijwilligers en betaald geen salarissen aan bestuursleden en medewerkers.

Hoeveel kost een kind per jaar?

Een kind op internaat op basis- en middelbare school kost tussen de 100 en 125 euro per maand. Dat is 'all inclusive' en betekent naast schoolgeld en lesmateriaal ook onderdak, voeding, medische kosten, tandarts en ontspanning. Universitaire studies zijn duurder en zijn afhankelijk van de studierichting vanaf 150 euro per maand. Ook deze zijn all in, studenten krijgen geld voor o.a. voeding, kamerhuur, boeken en medische kosten.

Waarom hebben jullie geen keurmerk?

ChoiceforChildren is in 2002 opgericht vanuit een concrete hulpvraag van Zuid-Sudanese jongeren en onvrede over het gedrag van bestaande grote goede doelen. Die grote doelen zijn in die tijd weinig veranderd maar dragen wel een keurmerk. Waarom we geen keurmerk hebben leggen we hier uit...

Hoeveel overhead hebben jullie?

We streven naar maximaal 15% overheadkosten per jaar. Daarin zitten de kosten die we uitgeven aan telefoon, internet, website, bankkosten en fondsenwervende activiteiten. In de overhead zit ook een reservering van 5% per student. Dat stoppen we in een spaarpotje zodat we bij tegenvallende inkomsten de bestaande kinderen nog een jaar door kunnen laten studeren.